Artykuł sponsorowany

Projekt technologiczny a rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej

 Projekt technologiczny a rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej

Rozpoczęcie działalności gospodarczej, która będzie się znajdować pod nadzorem Sanepidu, wymaga od przedsiębiorcy dopełnienia szeregu formalności. Jednym z nich jest posiadanie projektu technologicznego. Czy jest ten dokument? Kto zajmuje się jego wykonaniem? Kim jest rzeczoznawca ds. higieniczno-sanitarnych? Co muszą zawierać uzgodnienia pod względem sanitarnym dla projektów budownictwa ogólnego?

Wyposażenie dla gastronomii

Umeblowanie i sprzęt dla branży gastronomicznej muszą wyróżniać konkretne cechy, między innymi łatwość do utrzymania w czystości, odporność na ścieranie czy inne uszkodzenia mechaniczne, a ponadto na działanie wysokich temperatur oraz dużą wilgotność. Zanim jednak będzie można przystąpić do wyposażenia posiadanych pomieszczeń, warto określić profil planowanej działalności – innego sprzętu będzie bowiem wymagać pizzera, a innego restauracja. Wszystko to są jednak szczegóły. W pierwszej kolejności należy zatroszczyć się bowiem o sam lokal. Aby móc prowadzić działalność gastronomiczną, potrzebna jest kuchnia główna, zaplecze kuchenne i techniczne, a ponadto wnętrza socjalne i porządkowe, toalety dla gości oraz pracowników i wreszcie sala konsumpcyjna. Pomieszczenia muszą być zaopatrzone w przyłącza energii elektrycznej, gazu, wody i kanalizacji. To jednak dopiero początek obwarowań.

Wymogi formalne

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury ściany i sufity wszystkich pomieszczeń muszą być gładkie, nieuszkodzone, utrzymane w jasnych kolorach, nienasiąkliwe i niepylące. Przepisy wymagają również obłożenia ścian glazurą – w kuchni do wysokości 2 metrów zaś w zmywalni aż do sufitu. Z kolei podłogi muszą być wykonane z gładkich, trwałych, nienasiąkliwych, nieśliskich i odpornych na uderzenia oraz ścieranie materiałów łatwo zmywalnych. Nie bez znaczenia pozostaje także oświetlenie, które w pomieszczeniach pracy stałej musi pozostawać naturalne. Prawo określa ponadto dopuszczalną wysokość pomieszczeń, rodzaj drzwi i futryn, a wreszcie umeblowania i urządzeń technicznych.

Dokumentem niezbędnym do otwarta działalności gastronomicznej, wykonywanym na podstawie istniejącego już projektu architektonicznego, jest projekt technologiczny, czyli plan rozmieszczenia wszystkich pomieszczeń oraz urządzeń, uwzględniający warunki HACCP i GMP/GHP. Można go sporządzić samodzielnie, jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest powierzenie tego zadania specjaliście posiadającemu odpowiednie uprawnienia i wieloletnie doświadczenie. Wykonywaniem projektów technologicznych zajmuje się między innymi rzeczoznawca ds. sanitarno-higienicznych, Maria Lipska-Matej Rzeczoznawca. Dopiero po skompletowaniu niezbędnej dokumentacji można zgłosić się do Sanepidu, który wyda decyzję potwierdzającą spełnienie wymagań lokalowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Opracowanie artykułu

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.