Jak urządzić zaplecze gastronomiczne o niewielkim metrażu?
Zaplecze gastronomiczne składa się m.in. z kuchni głównej, zmywalni czy magazynu. Aranżacja tych pomieszczeń powinna opierać się na szczegółowym projekcie, w którym dostosowuje się wybór sprzętu do charakteru restauracji oraz jej metrażu. Kompletne oprzyrządowanie lokalu jest bowiem koniecznym punktem podczas urządzania jego wnętrza – nawet „niewielkiego”.
Właściwe zagospodarowanie zaplecza w wysokim stopniu wpływa na pracę w „profesjonalnej kuchni”. Osoby znajdujące się w pomieszczeniu powinny swobodnie się poruszać, bez troski o ewentualne poparzenia czy obolałe plecy. Należy więc zadbać o odpowiednie rozmieszczenie sprzętów gastronomicznych, tak, żeby nie zmniejszać ograniczonej przestrzeni, jeśli nie jest to potrzebne. Warto również zwrócić uwagę na optymalne wymiary poszczególnych blatów oraz wysokość, na której zawiesza się półki lub szafki.
Jak urządzić małą kuchnię w restauracji?
Niewielkie zaplecze nie dzieli się zwykle na kilka osobnych pomieszczeń – łączy się je w jedno, z wyznaczonymi strefami na różne czynności i urządzenia. W niedużej, a profesjonalnej kuchni znajduje się zatem rozmaity sprzęt gastronomiczny, który powinien pozwolić na sprawną oraz wygodną pracę. Odpowiednie rozmieszczenie urządzeń jest tutaj niezwykle ważne, ponieważ odpowiada nie tylko za komfort zespołu, ale zapewnia także jego bezpieczeństwo. Stanowiska robocze muszą bowiem znajdować się w dobrej odległości od palników i instalacji elektrycznej.
Jak podkreśla firma Komat, konieczne jest również właściwe dobranie wyposażenia do profilu restauracji – co innego sprawdzi się w niewielkiej kawiarni, a co innego – w food trucku, który oferuje np. amerykańskie burgery. Sprzęt gastronomiczny powinien być możliwie kompletny, tj. pozwalać na bezproblemowe przyrządzenie tego, co znajduje się w menu (bez stosowania mniej funkcjonalnych alternatyw, np. zamiast piekarnika – opiekacz). W kuchniach o niedużym metrażu warto także zawiesić szafki na ścianach, ale tak, aby można było do nich dosięgnąć.
Jak odpowiednio dobrać sprzęt gastronomiczny?
Zaplecze powinno być podzielone na strefy, w których znajdują się urządzenia o różnej funkcji. Dobrze, by dobór wyposażenia w każdym z podobnych „działów” opierał się na maksymalnym zagospodarowaniu ich powierzchni m.in. za pomocą właściwych wymiarów. Zakupiony sprzęt gastronomiczny musi być także dopasowany do wzrostu pracowników, żeby nie powodował dyskomfortu podczas użytkowania – chodzi tutaj przede wszystkim o wysokość oraz głębokość blatów. Szerokość stanowisk roboczych zależy od ilości miejsca.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana