Artykuł sponsorowany

Jak urządzić zaplecze gastronomiczne o niewielkim metrażu?

Jak urządzić zaplecze gastronomiczne o niewielkim metrażu?

Zaplecze gastronomiczne składa się m.in. z kuchni głównej, zmywalni czy magazynu. Aranżacja tych pomieszczeń powinna opierać się na szczegółowym projekcie, w którym dostosowuje się wybór sprzętu do charakteru restauracji oraz jej metrażu. Kompletne oprzyrządowanie lokalu jest bowiem koniecznym punktem podczas urządzania jego wnętrza – nawet „niewielkiego”.

Właściwe zagospodarowanie zaplecza w wysokim stopniu wpływa na pracę w „profesjonalnej kuchni”. Osoby znajdujące się w pomieszczeniu powinny swobodnie się poruszać, bez troski o ewentualne poparzenia czy obolałe plecy. Należy więc zadbać o odpowiednie rozmieszczenie sprzętów gastronomicznych, tak, żeby nie zmniejszać ograniczonej przestrzeni, jeśli nie jest to potrzebne. Warto również zwrócić uwagę na optymalne wymiary poszczególnych blatów oraz wysokość, na której zawiesza się półki lub szafki.

Jak urządzić małą kuchnię w restauracji? 

Niewielkie zaplecze nie dzieli się zwykle na kilka osobnych pomieszczeń – łączy się je w jedno, z wyznaczonymi strefami na różne czynności i urządzenia. W niedużej, a profesjonalnej kuchni znajduje się zatem rozmaity sprzęt gastronomiczny, który powinien pozwolić na sprawną oraz wygodną pracę. Odpowiednie rozmieszczenie urządzeń jest tutaj niezwykle ważne, ponieważ odpowiada nie tylko za komfort zespołu, ale zapewnia także jego bezpieczeństwo. Stanowiska robocze muszą bowiem znajdować się w dobrej odległości od palników i instalacji elektrycznej.

Jak podkreśla firma Komat, konieczne jest również właściwe dobranie wyposażenia do profilu restauracji – co innego sprawdzi się w niewielkiej kawiarni, a co innego – w food trucku, który oferuje np. amerykańskie burgery. Sprzęt gastronomiczny powinien być możliwie kompletny, tj. pozwalać na bezproblemowe przyrządzenie tego, co znajduje się w menu (bez stosowania mniej funkcjonalnych alternatyw, np. zamiast piekarnika – opiekacz). W kuchniach o niedużym metrażu warto także zawiesić szafki na ścianach, ale tak, aby można było do nich dosięgnąć.

Jak odpowiednio dobrać sprzęt gastronomiczny? 

Zaplecze powinno być podzielone na strefy, w których znajdują się urządzenia o różnej funkcji. Dobrze, by dobór wyposażenia w każdym z podobnych „działów” opierał się na maksymalnym zagospodarowaniu ich powierzchni m.in. za pomocą właściwych wymiarów. Zakupiony sprzęt gastronomiczny musi być także dopasowany do wzrostu pracowników, żeby nie powodował dyskomfortu podczas użytkowania – chodzi tutaj przede wszystkim o wysokość oraz głębokość blatów. Szerokość stanowisk roboczych zależy od ilości miejsca.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.